Bra att veta som ny bostadsrättsägare

Posted by Tage Johansson on June 02, 2016
Bostad, Hem, Tips

köpa_lägenhet_331129730Många som för första gånger hamnar i en bostadsrätt kommer ofta från erfarenheten att hyra lägenhet och kanske därför inte har koll på allt som egentligen kan skilja sig mellan dessa två. Här tittar vi närmare på några viktiga punkter man bör ha koll på som ägare av en bostadsrätt.

Det fördelade ansvaret

Som ägare av en bostadsrätt brukar man i grova drag säga att allt som finns och syns i lägenheten är ägarens ansvar. Allt annat måste bostadsföreningen stå för. Det finns dock områden där lite oklarheter ofta uppstår. Ett av dessa är avloppet. Detta är något som föreningen ansvarar för, men saker som till exempel vattenlås eller reningen av golvbrunnen är bostadsrättsägarens ansvar.

Månadsavgiften

Månadsavgiften som bostadsrättsföreningen tar varje månad är många gånger den enda intäkten föreningen har och ska täcka alla kostnader. Till skillnad från en hyreslägenhet betalar man varje månad i förskott den sista vardagen på månaden innan. Denna kan variera ganska mycket beroende på flera faktorer.

Hur fungerar bygglov?

Det är inte ovanligt att nya ägare vill göra ganska omfattande förändringar i lägenheten. Detta kan vara projekt som att flytta köket eller ta bort en vägg för att öppna upp planlösningen. För att undvika potentiella problem är det bäst att läsa på sig om vad som exakt gäller för bygglov i en bostadsrätt.

När behöver man kontakta styrelsen?

Det finns ett par olika tillfällen då man måste ta kontakt med bostadsrättsföreningens styrelse. Detta är som följer:

  • När man ska sälja lägenheten.
  • När man söker hyra ut lägenheten i andra hand.
  • När man planerar större ombyggnader, som i kök och badrum, men även arbeten på eventuell balkong.