Köpa bostadsrätt

Posted by rnn.yqe. on June 25, 2018
Bostad, Tips

Att köpa en bostadsrätt är ett stort steg och det finns mycket man bör veta innan man ger sig in på detta. Här tittar vi på de olika punkter man kommer att behöva gå igenom.

Steg 1: Lånelöftet

Redan innan man börja söker bör man skaffa ett lönelöfte om ett bolån från en bank. Dessa är sedan giltiga i sex månader, men de kostar inget att skaffa. Man får låna upp till 85 % av bostadens värde, den resterande delen kallan för kontantinsats och det är något man måste betala själv.

Steg 2: Kostnaderna

Det är viktigt att ta fram en budget och se hur mycket kostnaderna per månad egentligen får vara. Tänk på att både avbetalningen av lånet och månadsavgiften finns med i budgeten. Månadsavgiften är till för att betala allt underhåll på byggnaden och är en del av de saker som är bra att veta om hur bostadsrätter fungerar.

Steg 3: Visningarna

Gå på så många visningar som möjligt och börja göra en lista på krav som de måste uppfylla. Ju fler krav man ställer desto större blir dock risken att man kommer behöva kompromissa på en eller fler av dem. Under visningarna ska man ställa så många frågor som man har till mäklaren för att få en bättre uppfattning om alla objekt och marknaden rent allmänt.

Steg 4: Undersökning

Även bostadsrätter bör inspekteras av en besiktningsman, men något som görs i allt för liten utsträckning. I detta avseende fungerar det väldigt mycket som ett husköp och hittar man fel i efterhand kan säljaren alltid yrka på undersökningsplikten.

Steg 5: Budgivning

Under en budgivning tar mäklaren kontakt med alla som skrivit upp sig för detta i tur och ordning och låter var och en lägga ett bud. Som budet höjs kommer alla bli meddelad om detta, ofta via sms. Tänk på att ha en övre gräns och inte gå över denna bara för att man rycks med i själva budgivningen.